Rhapis

Rhapis

De Rhapis-palm heeft verschillende bijnamen, zoals bamboepalm of stokpalm. Deze namen verwijzen naar de dunne stammetjes die doen denken aan stokken. Pas bij een volgroeide palm, waarbij de vezels rondom de stam zijn verdwenen, is de gelijkenis met bamboe te zien.

Oorspronkelijk komt de Rhapis voor in Zuidoost-China en Vietnam. In hun natuurlijke omgeving groeien ze als struiken dicht bij elkaar, omdat ze zich vermeerderen via wortelstekken. Hierdoor lijken ze in het wild niet op de typische palmboom die we kennen. De bladeren van de Rhapis zijn waaiervormig en hebben een herkenbaar kartelrandje aan het uiteinde.

Twee bekende Rhapis soorten zijn de Rhapis excelsa en de Rhapis humilis. De Rhapis humilis heeft smallere bladeren ten opzichte van de excelsa.



Water geven

Minder licht is minder water

De Rhapis-palm gedijt van nature in streken waar de regenval aanzienlijk hoger is dan in Nederland, wel twee tot drie keer zoveel. Deze gebieden in Zuidoost-Azië kennen een tropisch of subtropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Om de Rhapis in ons klimaat optimaal te laten groeien, is het belangrijk om de natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen.

Een constante vochtigheidsgraad van de grond is essentieel. Dit betekent dat regelmatig water geven noodzakelijk is, vooral tijdens de warme zomermaanden wanneer de verdamping hoger is.

Hoeveel en hoe vaak water?

Het is lastig om precies aan te geven hoeveel water een Rhapis-palm nodig heeft. De waterbehoefte wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

  • Seizoen: In de zomer verbruikt de palm meer water dan in de winter. 
  • Standplaats: Een Rhapis voor het raam heeft meer water nodig dan een palm in de schaduw. 
  • Temperatuur: Bij hogere temperaturen verdampt water sneller. 
  • Luchtvochtigheid: In een droge omgeving is vaker water geven nodig.
  • Tocht: Tocht zorgt voor extra verdamping.
  • Grootte van de plant: Een grote palm heeft meer water nodig dan een kleine. 
  • Afmetingen van de pot: Een grote pot kan meer water vasthouden.

De beste manier om te bepalen of je Rhapis water nodig heeft, is door de grond regelmatig te controleren. Zeker bij een nieuwe plant waarvan je de waterbehoefte nog niet weet. Steek je vinger in de pot. Voelt de grond droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Een algemene richtlijn is om de Rhapis ongeveer één keer per week water te geven. Geef water zodra de bovenlaag van de grond begint uit te drogen. Pas de hoeveelheid aan op basis van de specifieke omstandigheden van je kantoorplant. 

Voor een nauwkeurige meting van de vochtigheidsgraad van de grond kun je een watermeter gebruiken. Dit is vooral handig in een kantooromgeving. 

Professioneel water geven

Een watermeter met vlottersysteem biedt een handige en betrouwbare manier om de watergift van je Rhapis-palm te reguleren. Deze meter drijft op het water en geeft de waterstand aan met een rood stokje. Let op: Voor een accurate meting is het cruciaal dat de watermeter volledig op de bodem van de pot staat.

Dit systeem werkt optimaal in combinatie met een vulkanisch substraat. Dit substraat is zeer poreus, waardoor het water goed vasthoudt en geleidelijk afgeeft aan de wortels van de palm. 

Hoe werkt het?

  • Geef de palm één keer per maand water totdat het rode stokje van de watermeter omhoog komt.
  • Het vulkanische substraat absorbeert het water en voorziet de palm gedurende langere tijd van vocht.
  • Zodra het stokje weer zakt, betekent dit niet direct dat de palm opnieuw water nodig heeft. Er is dan nog voldoende vocht aanwezig in het substraat.

Wil je het optimale gemak en de beste verzorging voor je Rhapis-palm? Bestel je palm dan bij Ha-ll-o Beplanting en laat hem professioneel verpotten met een watermeter en vulkanisch substraat. Zo ben je verzekerd van een gezonde en mooie palm (verpot service).

 

Te veel water

Wanneer is er sprake van overbewatering?

Een Rhapis heeft last van overbewatering wanneer de grond het water niet meer kan opnemen. Hoewel een palm tijdelijk in een beetje water kan staan, mag het waterniveau niet te hoog komen. Idealiter staat er niet meer dan 2 cm water in de pot. Een hoger waterniveau kan leiden tot stamrot, een proces dat moeilijk te stoppen is en uiteindelijk de plant kan doden.

Wat zijn de gevolgen van overbewatering?

Zowel wortelrot als stamrot, veroorzaakt door een teveel aan water, belemmeren de wateropname van de plant. Ironisch genoeg kan dit leiden tot uitdroging, met bruine, droge bladeren als gevolg.

Hoe voorkom je overbewatering?

  • Gebruik een pot met drainagegat: Zo kan overtollig water wegvloeien.
  • Geef regelmatig kleine beetjes water: Voorkom dat de grond te nat wordt.
  • Pas de watergift aan het seizoen aan: In de winter heeft de palm minder water nodig doordat er minder zonlicht is en de verdamping lager is.

Let op:  Hoewel een pot met drainagegat overbewatering kan helpen voorkomen, raden we dit af voor palmen op kantoor. Dit kan leiden tot wateroverlast en vlekken op de vloer. Een watermeter biedt betere oplossingen.

Te weinig water

Wanneer krijgt een Rhapis te weinig water?

Controleer in het begin regelmatig de vochtigheid van de grond. Voelt de aarde al na drie dagen droog aan? Dan heeft de palm meer water nodig.

Wat zijn de gevolgen als je te weinig water geeft?

Een tekort aan water kan leiden tot uitdroging. De onderste bladeren zullen als eerste verdrogen. Als ook het bovenste blad of zelfs de stam uitdroogt, is de kans groot dat de palm niet meer te redden is.

Houd er rekening mee dat de waterbehoefte van de palm verandert met de seizoenen. In de lente worden de dagen langer en krijgt de palm meer zonlicht. Dit stimuleert de groei, waardoor de palm meer water verbruikt.

Minder vaak water geven

Vind je het lastig om je Rhapis-palm regelmatig water te geven? Of ben je simpelweg op zoek naar meer gemak? Kies dan voor een grotere plantenbak.

Een grotere plantenbak biedt verschillende voordelen:

  • Meer ruimte voor substraat: Een grotere bak kan meer substraat bevatten, wat resulteert in een grotere waterbuffer.
  • Minder vaak water geven: Doordat het substraat meer water vasthoudt, hoef je minder vaak water te geven.
  • Stabielere vochtigheidsgraad: De grotere waterbuffer zorgt voor een stabielere vochtigheidsgraad in de grond, wat gunstig is voor de gezondheid van de palm.

Kortom: Met een grotere plantenbak geef je weliswaar per keer meer water, maar hoef je dit minder vaak te doen. Dit maakt de verzorging van je Rhapis-palm een stuk eenvoudiger.

Zonlicht

Schaduw kampioen

De Rhapis-palm is van nature gewend om te groeien in de schaduw van grotere bomen. Dit maakt hem uitermate geschikt als kantoorplant, zelfs op plekken met weinig natuurlijk licht. Sterker nog, de Rhapis is een van de weinige planten die kan floreren in een omgeving met minimaal zonlicht, waardoor hij perfect is voor kantoren en andere ruimtes met weinig natuurlijk licht.

In de natuur krijgen grotere Rhapis-palmen weliswaar meer direct zonlicht, maar de exemplaren die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn hier niet aan gewend. Als je een Rhapis blootstelt aan direct zonlicht, moet dit zeer geleidelijk gebeuren, zodat de plant kan acclimatiseren. Vaak zal het blad lichter van kleur worden en zijn diepgroene kleur verliezen.

Hoeveel lux?

Het is begrijpelijk dat mensen zich afvragen hoeveel licht een Rhapis-palm precies nodig heeft. Vaak wordt gedacht dat dit in "lux" uit te drukken is, een maat voor lichtintensiteit. Maar de werkelijkheid is complexer dan dat.

Stel, je meet op een grijze winterochtend 1000 lux op een potentiële standplaats voor je Rhapis. Op een zonnige zomerdag kan diezelfde plek echter wel 7000 lux meten. De lichtintensiteit varieert dus enorm, afhankelijk van het weer, het seizoen en het tijdstip.

Daarom is het af te raden om enkel op basis van luxwaarde een standplaats te kiezen.

Wat kun je dan wel doen? Gebruik je smartphone: Er zijn apps beschikbaar die de lichtintensiteit (in lux) meten via de camera van je telefoon. Hiermee kun je verschillende plekken in je huis vergelijken en zien waar de lichtintensiteit het laagst is. Je zult versteld staan hoeveel verschil een paar meter kan maken.

Te veel licht

Een Rhapis-palm staat op een te lichte plek wanneer de zon meerdere uren per dag direct op de bladeren schijnt. Dit kun je voorkomen door de palm verder van het raam te plaatsen of door een raam op het zuiden te vermijden.

Wat zijn de gevolgen van te veel licht?

  • Hoger waterverbruik: Een Rhapis die meer licht ontvangt, verbruikt ook meer water.
  • Gele verkleuring: De bladeren kunnen geel verkleuren door te veel direct zonlicht.
  • Verbranding: Een plotselinge overgang van indirect naar direct zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren.

Wil je de palm toch op een lichtere plek zetten? Doe dit dan bij voorkeur aan het begin van het jaar. Zo kan de kantoorplant geleidelijk wennen aan de toenemende lichtintensiteit in de lente.

In de winter is de lichtintensiteit over het algemeen laag, waardoor een Rhapis in Nederland  bijna nooit te veel licht kan krijgen.

Veel moderne kantoorgebouwen hebben ramen met een UV-filter. Dit filter vermindert de lichtintensiteit aanzienlijk, waardoor een Rhapis vaak een uitstekende keuze is voor deze omgevingen.

Te weinig licht

Alhoewel een Rhapis minder licht nodig heeft dan een gemiddelde binnenplant, heeft ook en Rhapis-palm natuurlijk licht nodig om gezond te blijven en te groeien. Een vuistregel is dat de palm te donker staat wanneer de afstand tot het raam drie keer de hoogte van het raam is.

Voorbeeld:
Is je raam 2 meter hoog? Plaats je Rhapis dan niet verder dan 6 meter van het raam.

Deze vuistregel is slechts een indicatie. Er zijn factoren die de lichtinval kunnen beïnvloeden, zoals:

  • Grootte van het raam: Bij een klein raam is de lichtinval minder, dus plaats de palm dichterbij.
  • Obstakels: Gordijnen, meubels of andere objecten kunnen de lichtinval belemmeren.
  • UV-filter: Ramen met een UV-filter laten minder licht door.
  • Overhangende balkons: Een balkon van de bovenburen kan de lichtinval beperken.
  • Een raam op het noorden laat veel minder licht door dan een raam op het zuiden.

Wat zijn de gevolgen van te weinig licht?

Een Rhapis die te donker staat, krijgt onvoldoende energie om nieuwe bladeren aan te maken. Dit is essentieel voor de groei en vitaliteit van de palm. Als de palm wel bladeren verliest, maar er geen nieuwe voor in de plaats komen, wordt hij steeds kaler.

Observeer je Rhapis-palm daarom goed. Maakt hij weinig nieuwe bladeren aan? Dan staat hij mogelijk te donker en is het raadzaam om hem dichter bij het raam te plaatsen.

Laat je adviseren

Weet jij niet welke standplaats geschikt is voor jouw Rhapis? Wij helpen graag met het maken van de juiste keuzes. Wanneer je ons foto's stuurt van de locatie, kijken we graag met je mee. Ook geeft een plattegrond ons een goede blik op de mogelijkheden. (advies)

Onderhoud

Rhapis verzorging
De Rhapis wordt vaak gekozen bij een lage lichtintensiteit. Op zo'n plek groeit de plant langzamer en hoeft daarom niet vaak gesnoeid te worden. Bovendien verbruikt hij in een schaduwrijke omgeving weinig water, wat het onderhoud beperkt houdt.
Gele en bruine of droge bladeren

Het is volkomen normaal om bruine bladeren aan de onderkant van je Rhapis palm te zien. Dit is geen teken van ziekte of een fout in de verzorging, maar een natuurlijk onderdeel van de groeicyclus. De palm concentreert zijn energie op de nieuwe bladeren die bovenin groeien, waardoor de oudere bladeren onderaan geleidelijk bruin worden en afsterven.

Je kunt deze bruine bladeren eenvoudig verwijderen door ze met een scherpe schaar af te knippen. Trek ze niet af, want ze zitten vaak nog stevig vast aan de stam. Door de bruine bladeren te verwijderen, behoudt je palm een frisse en verzorgde uitstraling.

  • Gele bladeren zijn een gevolg van te veel licht of te weinig voeding. Staat de Rhapis voor het raam? Plaats hem dan op een andere locatie.
  • Bruine of droge bladeren onderaan de kruin zijn een gevolg van ouderdom. De palm is waarschijnlijk gewoon gezond.
  • Bruine of droge bladeren bovenin de kruin zijn een gevolg van te veel of te weinig water. Controleer de vochtigheid van de bodem.

 

 

 

Rhapis bruine punten

Bij de Rhapis-palm zul je regelmatig bruine puntjes op de bladeren zien; geen enkele Rhapis blijft hier volledig van gevrijwaard. Dit is een natuurlijk verschijnsel en kan niet helemaal worden voorkomen. Mocht je toch veel bruine punten opmerken, dan zijn er online veel mogelijke oorzaken te vinden. Een veelvoorkomend misverstand is dat deze bruine puntjes ontstaan door het aanraken van de bladeren of doordat er vaak langs de palm wordt gelopen. Dit is echter niet correct.

Bruine puntjes ontstaan wanneer de bladeren sneller water verdampen dan de Rhapis kan opnemen. Meer water geven helpt hierbij niet, omdat de palm het water niet snel genoeg naar de bladpunten kan vervoeren. Wat wel kan helpen, is het beperken van de waterverdamping door de luchtvochtigheid te verhogen, bijvoorbeeld door de palm dagelijks te besproeien met water. We begrijpen echter dat niet iedereen hiervoor de tijd of mogelijkheid heeft. Zeker niet op kantoor.

Daarnaast verdampen de bladeren meer water bij tocht, net zoals wasgoed sneller droogt in de wind. Heb je veel bruine puntjes? Dan staat je palm waarschijnlijk bij een raam of deur die regelmatig openstaat. Als je de bladeren vaak ziet bewegen, is dit waarschijnlijk door tocht of wind. In dat geval kun je de palm beter naar een andere plek in de ruimte verplaatsen. Dit vermindert niet alleen de verdamping, maar een tochtige plek verhoogt ook aanzienlijk de kans op ongedierte.

Je kunt de bruine puntjes eenvoudig afknippen met een kartelschaar, zodat je Rhapis er weer verzorgd uitziet.

Ziektes en ongedierte

Ongedierte op de Rhapis is soms niet altijd direct zichtbaar, dus het is verstandig om de plant elk seizoen goed te controleren. Bij hogere temperaturen, zoals in de zomer, vermenigvuldigt ongedierte zich sneller, dus wees in deze periode extra alert. Kijk vooral onder de bladeren. Zie je iets verdachts? Maak dan een foto en stuur die naar ons; we adviseren je graag over de beste bestrijdingsmethoden.

Als het ongedierte slechts een deel van de palm aantast, knip dit deel dan meteen weg. Vaak kost het enkele dagen voordat je met bestrijding kunt beginnen en een plaag kan zich snel verspreiden. Door aangetaste delen direct te verwijderen, voorkom je verdere verspreiding.

Ongedierte is niet per se een teken dat je palm ongezond is; vaak heeft een plaag simpelweg de plant toevallig bereikt. Controleer nieuwe planten direct om verspreiding naar andere kantoorplanten te voorkomen. Ook kan tocht ervoor zorgen dat ongedierte naar je plant verhuist.

Last van vliegjes rondom jouw Rhapis? Dit zijn waarschijnlijk rouwvliegjes, die van vochtige grond houden. Een effectieve oplossing is om een laagje speelzand van 3 cm op de aarde te leggen. Dit voorkomt dat de vliegjes door de grond kunnen kruipen en helpt de plaag te stoppen.

Voeding
In het groeiseizoen, dat loopt van maart tot september, is het aan te raden de Rhapis extra voeding te geven. Gebruik echter nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, want een overdosis kan de plant beschadigen of zelfs doden. Bij onvoldoende voeding zal de groei stagneren en wordt er weinig tot geen nieuw blad gevormd. Omdat oud blad na verloop van tijd minder mooi wordt, zal de palm er geleidelijk minder vitaal uitzien.
Onderhoud uitbesteden
Heb je meer dan tien palmen op kantoor en kost het onderhoud te veel tijd? Of wil je graag extra expertise inschakelen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met seizoensonderhoud of het volledige onderhoud, inclusief water geven.

Verpotten

Een grotere pot, is minder onderhoud
Het verpotten van een kantoorplant biedt meerdere voordelen. De plant ziet er meer verzorgd uit, krijgt meer ruimte om te groeien en de waterhuishouding verbeterd. Dit is vooral belangrijk voor zakelijk gebruik, waar de planten minder vaak aandacht krijgen. Hoewel het verpotten wat tijd kost, levert het op de lange termijn tijdsbesparing op. Hieronder benoemen we de belangrijkste aandachtspunten. De service van Ha-ll-o Beplanting biedt ook de mogelijkheid om jouw kantoorbeplanting professioneel te verpotten.
Plantenbak drainage & afmetingen

Je hebt de keuze uit twee soorten plantenbakken: met of zonder drainage.

  • Een drainagepot heeft een gat in de onderkant, waardoor overtollig water kan weglopen. Dit voorkomt dat de plant te veel water krijgt. Zorg ervoor dat je wekelijks water geeft, waarbij het overtollige water kan wegstromen door het drainagegat in de gootsteen of wordt opgevangen met een schotel.
  • Een waterdichte pot is ideaal voor kantoren, omdat deze voorkomt dat er overtollig water op de vloer terechtkomt. Houd er echter rekening mee dat je een watermeter nodig hebt om waar te nemen hoeveel water in de pot achterblijft.

Advies afmetingen sierpot:

Wij adviseren een sierpot met een diameter van minimaal 25% van de hoogte van de kantoorplant. Voor een palm van 200 cm hoog heb je dus een plantenbak van minimaal 50 cm nodig. De voordelen hiervan zijn:

  • Een mooie plant-pot verhouding
  • Voldoende ruimte voor substraat dat water voor ongeveer een maand kan opslaan.

Waarom is de standaard kweekpot te klein?

Rhapissen worden over het algemeen in kleinere kweekpotten gekweekt om ruimte te besparen tijdens transport. Dit is effectief in een kweekkas, waar de luchtvochtigheid hoger is en regelmatig water wordt gegeven. Voor gebruik op kantoor zijn deze kweekpotten echter te klein. Een nieuwe plantenbak moet daarom grotere afmetingen hebben. Hoe groter de plantenbak, hoe meer substraat erin past en hoe meer water er kan worden opgeslagen. Dit betekent dat je minder vaak water hoeft te geven. 

Substraat

Er zijn verschillende soorten substraten die je kunt gebruiken om een palm te verpotten, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Potgrond is een voordelige en overal verkrijgbare optie. Het is een ideaal substraat voor het laten wortelen van palmen.

Vulkanisch gesteente zoals bims, is een grof substraat dat zorgt voor een betere doorluchting van de bodem, waardoor de kans op wortelrot kleiner wordt. Dit hoog poreuze gesteente neemt veel water op en geeft het geleidelijk af aan de plant.

Wanneer je dit substraat gebruikt, blijft de wortelkluit intact in de aarde waarin de palm is gegroeid. De laag onder en rondom de wortels zorgt ervoor dat ze voldoende zuurstof en water kunnen opnemen. 

De grove structuur maakt het tevens mogelijk om gebruik te maken van een watermeter.

Hydrokorrels worden alleen gebruikt voor hydrocultuurplanten, die speciaal zijn gekweekt in hydrokorrels zonder aarde. Hierdoor is de kans op ongedierte in de bodem kleiner.

Professioneel verpotten

Bestel je bij Ha-ll-o Beplanting, dan kun je kiezen voor onze professionele verpotservice. In dat geval volgen wij de volgende stappen:

  1. Wij maken de plantenbak waterdicht als dit nog niet het geval is.
  2. Wij controleren of de plantenbak groot genoeg is, zodat de palm ongeveer een maand over het waterverbruik doet.
  3. Een watermeter wordt op de hoogte van de plantenbak afgeknipt, zodat hij minimaal uitsteekt. De watermeter maakt het mogelijk om het maximale waterniveau te controleren.
  4. We vullen de bodem met een laag vulkanisch gesteente zoals bims.
  5. Hierop plaatsen we de plant zonder kweekpot, op de juiste hoogte, zodat de wortelkluit net onder de rand van de sierpot uitkomt.
  6. De plantenbak wordt vervolgens afgevuld met bims. Dit substraat ziet er het mooist uit en reguleert het water het beste.
  7. Vervolgens geven wij samen met de klant de Rhapis water, zodat we de werking van de watermeter kunnen uitleggen.

Faq

Ha-ll-o Beplanting geeft antwoord
Elke collega van Ha-ll-o Beplanting heeft meer dan 10 jaar ervaring met planten voor kantoor. Onze informatie is hierdoor vooral uit ervaring opgebouwd.
Zijn Rhapis palmen kantoorplanten?

Ja, Rhapis palmen staan zeker in onze kantoorplanten top 10, op nummer 7. Als je een locatie hebt met zeer weinig natuurlijk licht, is de Rhapis de beste keuze. Rhapissen zijn makkelijke planten en geliefd op kantoor vanwege de volgende redenen:

  • Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende hoogtes, van 70 cm tot wel 400 cm.
  • Ze hebben veel volume, het zijn brede kantoorplanten die opvallen. 
  • Ze laten geen blaadjes op de grond vallen.
  • Ze hebben weinig zonlicht nodig. Een echte schaduwplant.
Is een Rhapis giftig voor huisdieren?

Nee, een Rhapis is niet giftig. De meeste palmsoorten voor thuis en op kantoor zijn niet giftig.

Kan een Rhapis buiten staan?

De Rhapis excelsa is niet winterhard en kan schade oplopen bij temperaturen onder de 5 graden. Het is ook niet aan te raden om de Rhapis buiten te plaatsen vanwege de hogere lichtintensiteit.

In de zomer kan de Rhapis prima in de schaduw buiten groeien, maar we raden af om deze palm als buitenplant te kiezen.

Moet ik mijn Rhapis sproeien?

Hoewel het niet noodzakelijk is, zal een Rhapis palm een douche zeker waarderen. Je kunt de plant in de lente of zomer zelfs buiten in de regen zetten, maar zorg ervoor dat je hem weer naar binnen haalt zodra de zon fel gaat schijnen. Het is niet aan te raden om de plant met een tuinslang af te spoelen in de lente, omdat het water dan vaak te koud is voor de palm.

De voordelen van een Rhapis douchen:

  • Stof verwijderen: Door de Rhapis te douchen, verwijder je stof van de bladeren, waardoor de plant meer glans krijgt en gezonder oogt.
  • Ongedierte bestrijden: Sommige plagen, zoals trips, kunnen op deze manier effectief worden weggespoeld. Vergeet niet om ook de onderkant van de bladeren goed te besproeien, waar ongedierte zich vaak verschuilt.
  • Luchtvochtigheid verhogen: Het douchen van de plant kan tijdelijk de luchtvochtigheid rondom de palm verhogen, wat hem helpt om zich beter te voelen, vooral in droge omgevingen.

 

Hoe groot wordt een Rhapis palm?

Ha-ll-o Beplanting verkoopt Rhapis palmen tot 3,5 meter hoog. In hun natuurlijke omgeving kunnen ze zelfs groter worden, maar de maximale hoogte ligt meestal rond de 4 meter.

Groeit een Rhapis snel?

Nee, je hoeft je geen zorgen te maken dat de palm het plafond zal bereiken, vooral niet als hij op een schaduwrijke plek staat, waar hij juist vaak voor wordt gekozen.




Helder advies
Helder advies
  • De juiste kantoorplant voor een specifieke lichtbehoefte
  • Een offerte met afbeeldingen, ingedeeld per kamer, binnen 24 uur
  • Whatsapp een foto van je kamerplant en vraag ons verzorgingstips
Lokale levering
Lokale levering
  • Eigen transport met plantenexperts achter het stuur
  • Geleverd op de locatie in huis/kantoor waar jij dat wilt
  • Op een moment die jij wenst, afspraak is afspraak
Ontzorgt
Ontzorgt
  • Verpotservice, laat ons het compleet maken
  • Blijf gefocust op je werk, wij zorgen voor het onderhoud van je kantoorplanten.
  • Gespecialiseerd in lage onderhoud frequenties