Kentia

Kentia

De Howea forsteriana, beter bekend als de Kentia-palm, was een van de eerste tropische planten die Europeanen in hun huizen haalden. In de 19e eeuw koos men waarschijnlijk voor deze palm vanwege zijn opvallende, exotische uiterlijk dat sterk verschilde van de gebruikelijke Europese planten. Daarnaast is de Kentia-palm zeer robuust en makkelijker te verzorgen dan veel andere palmen, wat zijn populariteit in die tijd verklaart.

De Kentia-palm lijkt qua vorm op de Areca-palm, maar heeft enkele subtiele verschillen. Zijn bladeren zijn dieper groen en de stammen clusteren van nature niet via de wortelstok. Hierdoor heeft de Kentia minder bladvolume. Maar door verschillende Kentia-palmen van diverse hoogtes bij elkaar in een pot te plaatsen, ontstaat een vollere uitstraling.

De Kentia-palm is wat duurder dan de Areca, mede omdat hij langzamer groeit. De prijs wordt ook sterk beïnvloed door het aantal palmen dat samen in een pot is geplant. Let hierop bij aanbiedingen, want deze zijn vaak minder vol doordat er minder palmen in één pot staan.

Twijfel je tussen deze twee palmen? Dan is de Kentia een uitstekende keuze: hij is makkelijker te onderhouden en stelt minder eisen aan de lichtintensiteit.



Water geven

Elke week wel een regenbui

De Kentia-palm groeit van nature op Lord Howe-eiland, gelegen ten oosten van Australië, waar jaarlijks twee keer zoveel regen valt als in Nederland. Zelden verstrijkt er een week zonder een regenbui, wat verklaart waarom deze palm behoorlijk regelmatig water nodig heeft. Zorg ervoor dat je de Kentia regelmatig water geeft, want als de kantoorplant te lang droogstaat, kan dit leiden tot onherstelbare schade.

Hoeveel en hoe vaak water?

Hoeveel? Dit is de vraag die iedereen stelt, maar waar niemand een definitief antwoord op kan geven. De benodigde hoeveelheid water varieert namelijk afhankelijk van verschillende factoren: het seizoen, de positie ten opzichte van het raam, de binnentemperatuur, de luchtvochtigheid, de aanwezigheid van tocht, de grootte van de Kentia en de afmetingen van de pot waarin de plant staat.

Om te bepalen hoeveel water de kantoorplant nodig heeft, kun je regelmatig met je vinger de grond controleren. Als je de juiste hoeveelheid water hebt gegeven, voelt de grond na een week iets droger aan. Is de grond na een week nog steeds erg nat, dan kun je het water geven een week overslaan. Als de grond al redelijk droog is, geef je wekelijks iets meer water. Voor zakelijke toepassingen is deze methode echter niet altijd praktisch. Daarom raden wij aan om een watermeter te gebruiken voor een nauwkeurigere benadering.

Hoe vaak? Ongeveer één keer per week. Je kunt water geven wanneer de bovenste laag van de grond begint uit te drogen. Op dat moment is er nog voldoende vocht aanwezig onderin de pot, maar je wilt voorkomen dat de hele grond uitdroogt.

Professioneel water geven

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste hoeveelheid water geeft? Gebruik dan een watermeter met een vlottersysteem. Deze watermeters drijven op het water en duwen een rood stokje omhoog. Alleen watermeters die volledig op de bodem van de pot zijn geplaatst, geven een nauwkeurige waterstand aan. Dit systeem werkt het beste met een zeer poreus vulkanisch substraat en de juiste maat plantenbak.

Geef eenmaal per maand water tot het peilstokje omhoog komt. Het water wordt door het substraat opgenomen en geleidelijk aan de kantoorpalm afgegeven. Als het peilstokje weer naar beneden gaat, betekent dit niet dat je opnieuw water moet geven, omdat er dan nog genoeg water in het substraat aanwezig is.

Als je palmen bij Ha-ll-o Beplanting bestelt, kun je deze professioneel door ons laten verpotten met een watermeter en vulkanisch substraat. Met onze service ben je verzekerd van de juiste watermeter, professioneel substraat en de juiste maat plantenbak, zodat je optimaal kunt genieten van jouw kantoorplant.(verpot service)

Te veel water

Je geeft een Kentia-palm te veel water wanneer er een te dikke laag water onderin de pot staat. De palm kan tijdelijk in een laagje water staan, maar het water mag de onderkant van de stam niet bereiken. Zorg ervoor dat er niet meer dan 5 cm water in de pot staat, omdat dit stamrot kan veroorzaken. Zodra de stam begint te rotten, is het moeilijk om dit proces te stoppen. Zowel wortelrot als stamrot, veroorzaakt door overbewatering, belemmert het transport van water naar de bladeren. Ironisch genoeg kan de Kentia uitdrogen door te veel water, wat leidt tot bruine, droge bladeren.

Om dit te voorkomen, kun je een pot met een drainagegat gebruiken en iets regelmatiger water geven. We raden dit echter af voor palmen op kantoor.

Overbewatering komt vooral voor in de winter: door de kortere dagen ontvangt de palm minder zonlicht en verbruikt hij daardoor ook minder water.

Te weinig water

Heb je een nieuwe palm aangeschaft maar heb je geen watermeter? Controleer dan in de beginperiode regelmatig de vochtigheid van de grond. Als de aarde drie dagen na het water geven alweer droog aanvoelt, is het belangrijk om meer water te geven.

Bij structureel te weinig water zullen eerst de onderste bladeren verdrogen. Als ook het bovenste blad of zelfs de stam uitdroogt, kan de palm niet meer herstellen en zal hij afsterven.

Vergeet niet dat de dagen in de lente langer worden. De palm ontvangt meer licht, groeit sneller en verbruikt daardoor ook meer water.

Minder vaak water geven

Vergeet je soms om je Kentia water te geven of wil je dit minder vaak doen? Overweeg dan een grotere plantenbak te kiezen die meer substraat kan bevatten. Hoe meer substraat er is, hoe meer water er kan worden opgenomen. Dit biedt de palm een grotere waterbuffer, waardoor het water geven veel eenvoudiger wordt.

Met een grotere plantenbak hoef je minder vaak water te geven, maar geef je per keer meer water.

Zonlicht

Een beetje schaduw? Geen probleem

Van nature groeit hij tussen hoge bomen, beschermd tegen de felle zon. Daarom voelt hij zich ook thuis op een plekje verder van het raam. Kwekers bootsen deze natuurlijke omgeving na door de Kentia onder gefilterd licht te kweken. Dit zorgt voor diepgroene bladeren en een sterke plant die goed tegen schaduw kan. Ook enkele meters van het raam, is de lichtintensiteit hoog genoeg voor deze palm. 

Hoewel de Kentia het liefst in de schaduw staat, kan hij zich wel aanpassen aan meer licht. Direct zonlicht met mate kan de palm wel verdragen, maar de bladeren zullen dan wel iets lichter van kleur worden. 

De beste plek voor je Kentia?

  • Voor een raam op het noorden zonder direct zonlicht.
  • Voor een raam op het oosten met ochtendzon.
  • Voor een raam op het westen met zachte avondzon.

Wil je je Kentia toch voor een zonnig raam zetten? Gebruik dan luxaflex of een licht gordijn om het felle licht te filteren. Zo voorkom je dat de bladeren verbranden.

Hoeveel lux?

Een vraag die we vaak horen, maar waar geen simpel antwoord op is.

Het meten van de lichtintensiteit in lux kan je op het verkeerde been zetten. Stel, je meet op een grijze winterochtend 1600 lux op de plek waar je Kentia komt te staan. Lijkt prima, toch? Maar op een zonnige zomerdag kan diezelfde plek wel 9000 lux meten! 

Daarom is het beter om niet alleen naar lux-waarden te kijken. Maar een luxmeter op je smartphone kan wél handig zijn. Gebruik hem om te vergelijken hoeveel licht er op verschillende plekken in je huis valt. Zelfs een kleine afstand tot het raam maakt een groot verschil in lichtintensiteit. Een meter dichterbij of verder weg kan al zorgen voor een heel andere hoeveelheid licht.

Te veel licht

Wanneer een Kentia te veel licht krijgt, bijvoorbeeld door in de middag meerdere uren direct zonlicht, kan dit leiden tot vergeling van de bladeren of zelfs bladverbranding.

Licht en water zijn onlosmakelijk verbonden voor je Kentia palm. Hoe meer licht de plant krijgt, hoe meer water hij nodig heeft. 

Verplaats je Kentia palm geleidelijk naar een lichtere plek. Als je palm gewend is aan een schaduwrijke plek en je verplaatst hem plotseling naar de volle zon, kunnen de bladeren verbranden. Wil je je palm toch meer licht geven? Doe dit dan geleidelijk aan het begin van het jaar. Zo kan hij wennen aan de toenemende lichtintensiteit in de lente.

In de winter kan je Kentia niet snel te veel licht krijgen. De zon is dan minder sterk, dus geniet je palm juist van elke zonnestraal.

Veel moderne kantoorgebouwen hebben ramen met een UV-filter. Dit filter vermindert de lichtintensiteit aanzienlijk. Daardoor kan je Kentia in zo'n gebouw vaak prima voor een raam op het zuiden staan. Hij krijgt dan voldoende licht, maar niet te intens, wat ideaal is voor de plant.

Te weinig licht

Licht is essentieel voor de groei van je Kentia palm. Zonder voldoende licht kan de plant niet genoeg energie produceren om nieuwe bladeren te vormen. Dit is cruciaal, want nieuwe bladeren zorgen voor groei en vitaliteit.

Als je Kentia af en toe een blad verliest, is dat normaal. Maar als er niet genoeg nieuwe bladeren bijkomen, wordt de palm steeds kaler. Een gezonde Kentia palm vormt onder de juiste omstandigheden ongeveer drie nieuwe bladeren per jaar per stam.

Let op deze factoren die lichttekort kunnen veroorzaken:

  • Te grote afstand tot het raam: Hoe verder de kantoorplant van het raam staat, hoe minder licht hij ontvangt.
  • Te klein raam: Een klein raam laat minder licht door dan een groot raam.
  • Obstakels: Gordijnen, meubels of andere objecten kunnen het licht blokkeren.

Zorg ervoor dat je Kentia palm voldoende licht krijgt om gezond en vol te blijven.

Laat je adviseren

Weet jij niet welke standplaats geschikt is voor jouw Kentia op kantoor? Wij helpen graag met het maken van de juiste keuzes. Wanneer je ons foto's stuurt van de locatie, kijken we graag met je mee. Ook geeft een plattegrond ons een goede blik op de mogelijkheden. (advies)

Onderhoud

Goed te doen
De Kentia-palm is een langzame groeier en is zuinig op zijn blad. Hierdoor hoef je weinig oud blad te verwijderen, wat het onderhoud aanzienlijk vergemakkelijkt. In tegenstelling tot de Areca-palm, waarbij de puntjes op de bladeren snel bruin kunnen worden, behoudt de Kentia-palm vaak een gezonde uitstraling met minimale aandacht. Dit maakt deze tropische palm bijzonder geliefd voor kantooromgevingen en andere binnenruimtes.
Gele en bruine of droge bladeren

Zie je bruine bladeren aan je Kentia palm? Geen paniek, dit zijn meestal de oudste bladeren. Dit is een natuurlijk proces. In de natuur zie je dit nog duidelijker bij grote Kentia palmen. Omdat ze niet gesnoeid worden, hangen er vaak veel oude bruine bladeren onderaan de kruin. Totdat een stevige wind deze eraf blaast. De stam kan maar een beperkte hoeveelheid voedingsstoffen en water transporteren.  Als er nieuwe bladeren groeien, 'offert' de plant de oudste bladeren op.

Trek de bruine bladeren er niet af, want ze zitten vaak nog stevig vast. Knip ze liever af met een snoeischaar. Zo blijft je Kentia er mooi en verzorgd uitzien.

  • Gele bladeren zijn een gevolg van te veel licht of te weinig voeding.
  • Bruine of droge bladeren onderaan de kruin zijn een gevolg van ouderdom.
  • Bruine of droge bladeren bovenin de kruin zijn een gevolg van te veel of te weinig water.

 

 

 

Kentia palm bruine punten

Zie je soms bruine puntjes op de bladeren van je Kentia palm? Dat is normaal en je kunt het niet altijd voorkomen.

Die bruine puntjes ontstaan omdat de bladeren sneller water laten verdampen dan de plant kan opnemen. Meer water geven helpt dan niet, want de palm kan het niet snel genoeg naar de punten transporteren.

Wat je wel kunt doen is de luchtvochtigheid verhogen, bijvoorbeeld door de palm elke dag even te besproeien. Heb je daar geen tijd voor? Het verplaatsen van je kantoorplant kan ook verschil maken. Let namelijk ook op tocht. Net zoals je was buiten sneller droogt in de wind, verliest je palm ook meer vocht op een tochtige plek. Staat hij bij een raam of deur die vaak opengaat? Dan is dat waarschijnlijk de boosdoener. Verplaats je palm dan naar een ander plekje, dat is sowieso beter want tocht vergroot ook de kans op beestjes.

Tot slot: die bruine puntjes kun je gewoon afknippen met een schaar. Zo ziet je plant er weer helemaal fris uit.

Ziektes en ongedierte

Het is slim om je Kentia palm elk seizoen even goed te checken op beestjes, want soms zie je ze niet meteen. In de zomer moet je extra opletten, want dan vermeerderen ze zich sneller door de warmte. Kijk vooral onder de bladeren. Zie je iets raars? Maak een foto en stuur die naar ons, dan helpen we je met bestrijden.

Als je beestjes ziet op een deel van je palm, knip dat dan meteen weg. Bestrijden duurt vaak een paar dagen en die beestjes verspreiden zich snel, dus weghalen werkt het snelst.

Als je ongedierte vindt, is je palm niet meteen ongezond. Vaak heb je gewoon pech gehad. Check wel altijd nieuwe planten meteen, zodat ze je andere planten niet besmetten. En pas op met tocht, want dat verspreidt ongedierte sneller.

Zie je bruine sliertjes van ongeveer een halve centimeter onder de bladeren? Dat zijn gewoon vezeltjes van nieuw blad, geen ongedierte.

Last van vliegjes rond je plant? Dat zijn waarschijnlijk rouwvliegjes die van vochtige grond houden. Leg een laagje speelzand (3 cm) op de aarde, dan kunnen ze er niet meer doorheen en ben je er zo vanaf.

Voeding

Je Kentia doet het goed als hij zo'n drie tot vier nieuwe bladeren per jaar per stam krijgt. Maar wist je dat die nieuwe bladeren best veel energie kosten? Om je palm helemaal topfit te houden, is het goed om hem wat extra voeding te geven, vooral in de lente en zomer. Kijk wel even op de verpakking hoeveel je moet geven en gebruik nooit meer, want teveel voeding is veel schadelijker dan te weinig.

Te weinig voeding kan leiden tot gelere bladeren en een beperkte ontwikkeling van nieuw blad.

Onderhoud uit besteden
Heb je meer dan tien palmen op kantoor en kost het onderhoud te veel tijd? Of wil je graag extra expertise inschakelen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met seizoensonderhoud of het volledige onderhoud, inclusief water geven.

Verpotten

De juiste pot maakt het verzorgen makkelijker
Een Kentia die goed verpot is, is makkelijker te verzorgen. Je hoeft hem dan namelijk minder vaak water te geven. Vooral op kantoor, waar planten soms wat minder aandacht krijgen, is dat wel zo handig. We leggen je graag uit waar je op moet letten! Geen tijd of zin om zelf te verpotten? Geen probleem! Ha-ll-o Beplanting kan het ook voor je doen.
Plantenbak drainage & afmetingen

Je hebt twee soorten plantenbakken: met en zonder gat onderin. Die met een gat noemen we een drainagepot. Handig, want dan loopt extra water weg en krijgt je plant nooit teveel. Geef wel elke week water en laat het overtollige water in de gootsteen lopen of vang het op met een schoteltje.

Een pot zonder gat is top voor op kantoor, want dan knoei je niet. Maar let op: je hebt dan wel een watermeter nodig om te controleren of je plant niet te nat staat.

Palmen worden vaak in kleine potjes gekweekt. Dat scheelt ruimte, maar op kantoor is zo'n klein potje niet ideaal. Je palm heeft meer ruimte nodig. Hoe groter de pot, hoe meer substraat erin past en hoe meer water de plant kan opslaan. Dan hoef je dus minder vaak water te geven.

Een goede richtlijn is dat de pot minstens 25% zo breed moet zijn als je palm hoog is. Dus is je palm 180 cm hoog? Kies dan een pot van minstens 45 cm breed.

Substraat

Als je je palm gaat verpotten, kun je kiezen uit verschillende soorten substraat. Elke soort heeft zo zijn voor- en nadelen.

Gewone potgrond is goedkoop en je kunt het overal kopen. Aarde is prima om je palm in te laten wortelen.

Vulkanisch gesteente, zoals bims. Dat is wat grover en zorgt ervoor dat de wortels beter kunnen ademen. Zo is de kans op wortelrot kleiner. Dit gesteente kan trouwens ook veel water opnemen en geeft dat langzaam af aan je plant.

Als je voor bims kiest, kun je de kluit van je palm gewoon laten zitten in de aarde. De bims rond de wortels zorgt ervoor dat je palm genoeg water en zuurstof krijgt. Door de grove structuur kun je ook makkelijk een watermeter gebruiken.

Hydrokorrels zijn alleen voor planten die speciaal zonder aarde zijn gekweekt. Het voordeel is dat er dan minder snel beestjes in de aarde komen.

Professioneel verpotten

Bestel je bij Ha-ll-o Beplanting, dan kun je kiezen voor onze professionele verpotservice. In dat geval volgen wij de volgende stappen:

  1. Wij maken de plantenbak waterdicht als dit nog niet het geval is.
  2. Wij controleren of de plantenbak groot genoeg is, zodat de palm ongeveer een maand over het waterverbruik doet.
  3. Een watermeter wordt op de hoogte van de plantenbak afgeknipt, zodat hij minimaal uitsteekt. De watermeter maakt het mogelijk om het maximale waterniveau te controleren.
  4. We vullen de bodem met een laag vulkanisch gesteente zoals bims.
  5. Hierop plaatsen we de plant zonder kweekpot, op de juiste hoogte, zodat de wortelkluit net onder de rand van de sierpot uitkomt.
  6. De plantenbak wordt vervolgens afgevuld met bims. Dit substraat ziet er het mooist uit en reguleert het water het beste.
  7. Vervolgens geven wij samen met de klant de Kentia water, zodat we de werking van de watermeter kunnen uitleggen.

Faq

Ha-ll-o Beplanting geeft antwoord
Elke collega van Ha-ll-o Beplanting heeft meer dan 10 jaar ervaring met planten voor kantoor. Onze informatie is hierdoor vooral uit ervaring opgebouwd.
Zijn Kentia's kantoorplanten?

Ja, Kentia palmen staan wel in onze kantoorplanten top 10, namelijk op nummer 6. Als je voor een palm op kantoor kiest, is de Kentia de beste optie. Hij is niet veeleisend wat betreft licht en water geven is eenvoudig. Zorg er wel voor dat de grond niet uitdroogt, al zal het in combinatie met onze professionele opmaak en watermeter geen uitdaging zijn.

Kentia's zijn geliefd op kantoor vanwege de volgende redenen:

  • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, van 70 cm tot wel 400 cm.
  • Ze hebben een echte tropische uitstraling.
  • Ze laten geen blaadjes op de grond vallen.
  • Ze hebben een lange levensduur en groeien langzaam, dus je hoeft niet bang te zijn dat hij te groot wordt voor de ruimte.
Is een Kentia giftig voor huisdieren?

Nee, een Kentia is niet giftig. Sommige katten knagen graag op de blaadjes. Niet zo leuk voor je palm, maar in ieder geval onschadelijk voor je kat. 

Hoe kan ik de Kentia palm vermeerderen?

De Kentia palm is niet de makkelijkste plant om te vermeerderen. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten, kun je de Areca niet stekken. Vermeerdering is wel mogelijk via zaad, maar dit is een uitdaging.  Het zaad heeft namelijk een hoge luchtvochtigheid en temperatuur nodig om te ontkiemen. Bovendien produceert een Kentia palm binnenshuis geen zaad, dus je zult dit moeten aanschaffen.

 

 

Moet ik mijn Kentia sproeien?

Het is geen vereiste, maar je Kentia palm zal het zeker fijn vinden om af en toe een douche te krijgen. In de lente of zomer kun je hem ook buiten in de regen zetten. Haal hem wel weer naar binnen als de zon fel begint te schijnen. 

Een Kentia af en toe sproeien heeft verschillende voordelen:

  • Je verwijdert stof en de plant gaat meer glanzen.
  • Je kunt ongedierte, zoals trips, wegspoelen. Vergeet daarbij de onderkant van de bladeren niet.
  • Je verhoogt tijdelijk de luchtvochtigheid.

 

 

Hoe groot wordt een Kentia palm?
Ha-ll-o beplanting verkoopt soms exemplaren van wel 4 meter hoog. In de natuur kunnen ze zelfs nog groter worden, tot wel 10 meter.
Groeit een Kentia snel?

Nee, ze groeien namelijk vrij langzaam. Elke stam krijgt maar zo'n 3 tot 4 nieuwe bladeren per jaar en in de hoogte neemt hij maar minimaal toe.




Helder advies
Helder advies
  • De juiste kantoorplant voor een specifieke lichtbehoefte
  • Een offerte met afbeeldingen, ingedeeld per kamer, binnen 24 uur
  • Whatsapp een foto van je kamerplant en vraag ons verzorgingstips
Lokale levering
Lokale levering
  • Eigen transport met plantenexperts achter het stuur
  • Geleverd op de locatie in huis/kantoor waar jij dat wilt
  • Op een moment die jij wenst, afspraak is afspraak
Ontzorgt
Ontzorgt
  • Verpotservice, laat ons het compleet maken
  • Blijf gefocust op je werk, wij zorgen voor het onderhoud van je kantoorplanten.
  • Gespecialiseerd in lage onderhoud frequenties