Beaucarnea

Beaucarnea

De Beaucarnea, is een goede keuze voor kantoren met een lichte standplaats bij het raam. Deze plant valt op door zijn lange,  smalle bladeren die gekruld hangen. Ook de karakteristieke dikke stam is opvallend. Goedkopere varianten hebben vaak een smalle stam, terwijl de luxere exemplaren groeien op een dikke, vertakte stam. Het ontwikkelen van zo’n robuuste stam kost jaren, wat deze planten extra waardevol maakt. De bijnaam "olifantenpoot" verwijst naar de opvallende, dikke stam die qua vorm doet denken aan een echte olifantenpoot.

De Beaucarnea is van oorsprong afkomstig uit droge, warme gebieden zoals Mexico. In het wild vind je deze planten in woestijnen, tussen de rotsen en in droge valleien, maar ook in de tropische bossen. Wereldwijd zijn er naar schatting ongeveer 20 verschillende soorten Beaucarnea’s. Voor gebruik als kantoorplant is de Beaucarnea recurvata de meest populaire keuze. Meer onbekende soorten zijn: Beaucarnea hiriartiae, Beaucarnea goldmanii, Beaucarnea pliabilis, Beaucarnea compacta, Beaucarnea stricta en Beaucarnea gracilis

Met zijn exotische uitstraling en minimale verzorgingseisen is de Beaucarnea recurvata niet alleen een stijlvolle, maar ook een praktische toevoeging aan jouw kantoor. Een ideale keuze voor wie een vleugje natuur wil toevoegen aan de werkomgeving.

Water geven

Bij twijfel overslaan

De Beaucarnea is een goede keuze voor wie een onderhoudsvriendelijke kantoorplant zoekt. Dankzij zijn oorsprong in de droge gebieden van Mexico is deze plant volledig aangepast aan droogte en kan hij moeiteloos lange periodes zonder water overleven.

De Beaucarnea heeft een unieke overlevingsstrategie: zijn dikke stam fungeert als een natuurlijk waterreservoir, waarin grote hoeveelheden water worden opgeslagen. Dit betekent dat je gerust een keer kunt vergeten hem water te geven – sterker nog, dat is juist goed. Daarnaast hebben de lange, smalle bladeren een wasachtige laag die waterverlies door verdamping minimaliseert. Het relatief beperkte bladoppervlak draagt hieraan bij door verdamping verder te verminderen.

Zelfs in een pot blijft de Beaucarnea trouw aan zijn natuurlijke aanpassingen. Het is een kantoorplant die niet alleen stijlvol oogt, maar ook een meester is in waterbeheer. Met de Beaucarnea haal je een zorgeloze en robuuste blikvanger in huis of op kantoor.

Hoeveel en hoe vaak water?

Hoeveel water?
De Beaucarnea is een kantoorplant die niet veel water nodig heeft, maar het is belangrijk om goed op de hoeveelheid en frequentie te letten om wortelproblemen te voorkomen. Hier zijn enkele eenvoudige richtlijnen:

  • Minimaal water geven: Zorg ervoor dat de grond na het water geven minimaal twee dagen vochtig blijft. Als de grond eerder uitdroogt, is het mogelijk dat niet alle delen van de potgrond voldoende nat zijn geweest. Dit kan betekenen dat sommige wortels geen water kunnen opnemen.
  • Maximaal water geven: Geef nooit meer water dan de grond kan absorberen. Als er water in de pot achterblijft, kan dit leiden tot wortelrot en andere schade. Controleer daarom of er geen laag water in de pot blijft staan.

De exacte hoeveelheid water die een Beaucarnea nodig heeft, kan lastig in liters worden uitgedrukt. Dit hangt af van diverse factoren, zoals:

  • Seizoen: In de winter heeft de plant minder water nodig dan in de zomer.
  • Standplaats: Hoe dichter bij een raam, hoe sneller de plant water verbruikt.
  • Binnentemperatuur en luchtvochtigheid: Hogere temperaturen en lagere luchtvochtigheid zorgen voor snellere verdamping.
  • Mate van tocht: Een tochtige omgeving kan de grond sneller laten uitdrogen.
  • Grootte van de plant: Een grotere Beaucarnea verbruikt meer water.
  • Afmetingen van de pot: Kleinere potten drogen sneller uit dan grotere potten.

Hoe vaak?
Ongeveer twee keer per maand in de zomer en één keer per maand in de winter. Je geeft water wanneer de grond bovenaan droog is. Er is dan nog voldoende vocht aanwezig onderin de pot.

Hoe bepaal je de juiste hoeveelheid water?
Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond met je vinger. Als de grond na een week droog aanvoelt, heb je waarschijnlijk de juiste hoeveelheid water gegeven. Is de grond na een week nog nat, geef dan voorlopig geen water meer.

Praktische oplossing voor zakelijk gebruik
Voor kantoren of situaties waarin het niet praktisch is om handmatig de grond te voelen, raden we het gebruik van een watermeter aan. Hiermee kun je eenvoudig en nauwkeurig bepalen wanneer de plant water nodig heeft, zonder extra moeite.

Professioneel water geven

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste hoeveelheid water geeft? Gebruik dan een watermeter met een vlottersysteem. Deze watermeters drijven op het water en duwen dan een rood stokje omhoog. Alleen watermeters die volledig op de bodem zijn geplaatst, geven een nauwkeurige waterstand aan. Dit systeem werkt alleen met een zeer poreus vulkanisch substraat en de juiste maat plantenbak.

Bij het gebruik van een watermeter ontstaat er een laagje water onderin de pot na het watergeven. Dit is alleen wenselijk wanneer de grove korrels van vulkanisch gesteente zorgen voor voldoende zuurstoftoevoer. Wordt dit systeem echter toegepast met aarde, dan neemt de kans op wortelrot toe.

Geef eenmaal per maand water tot het peilstokje omhoog komt. Het water wordt door het substraat opgenomen en geleidelijk aan de Beaucarnea afgegeven. Als het peilstokje weer naar beneden gaat, betekent dit niet dat je opnieuw water moet geven, omdat er dan nog genoeg water in het substraat aanwezig is.

Als je een Beaucarnea bij Ha-ll-o Beplanting bestelt, kun je ze professioneel door ons laten verpotten met een watermeter en vulkanisch substraat. Met onze service ben je verzekerd van de juiste watermeter, professioneel substraat en de juiste maat plantenbak, zodat je optimaal kunt genieten van jouw plant.(verpot service)

Te veel water

Te veel water geven is een veelvoorkomende fout, vooral in de winter. Door de kortere dagen krijgt de Beaucarnea minder zonlicht, waardoor de plant minder water nodig heeft. Het is belangrijk om je watergeef routine hierop aan te passen om wortelrot te voorkomen.

Controleer in de winter altijd of de grond goed droog is voordat je water geeft. Geef minder vaak water dan in de zomer, één keer per maand is voldoende. Zo houd je je Beaucarnea gezond, zelfs tijdens de donkere maanden!

Symptomen
Hoewel de Beaucarnea een onderhoudsvriendelijke plant is, kan een teveel aan water schadelijk zijn. Overbewatering zal allereerst leiden tot geel wordende bladeren, vooral aan de onderkant van de stam. Als de overbewatering aanhoudt, zullen de bladeren hun stevigheid verliezen en gaan hangen. Vervolgens zal ook de stam gaan rotten. Wanneer de stam zacht wordt, is de kans op herstel erg klein. 

Oorzaak
Een Beaucarnea krijgt te veel water als er een ophoping van water gevormd wordt onderin de plantenbak of als de grond te lang vochtig blijft. De grond moet tussen iedere watergift goed opgedroogd zijn, vooral in de winterperiode. Anders wordt de zuurstofopname belemmert voor de wortels en dit verhoogt het risico op wortelrot. Wanneer de wortels gaan rotten, kan de Beaucarnea geen water meer opnemen. Gek genoeg zal de Beaucarnea dus uitdrogen wanneer hij te veel water krijgt. .

Oplossing

  1. Plaats de Beaucarnea dichter bij een raam om ervoor te zorgen dat hij meer licht krijgt. Meer licht betekent dat de plant ook meer water zal verbruiken. 
  2. Geef minder water: Geef alleen water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de grond goed opgedroogd is voordat je opnieuw water geeft.
  3. Geef je Beaucarnea een nieuwe pot. Zorg voor een goede drainage zodat er geen water onderin de pot blijft staan. Of verpot de Beaucarnea en gebruik een watermeter zodat je kan waarnemen dat er water onderin de pot staat.
Te weinig water

In de praktijk komt dit zelden voor. Een Beaucarnea krijgt te weinig water als de grond binnen twee dagen volledig uitdroogt. Dit is op zichzelf geen probleem als het eenmalig gebeurt, omdat de plant voldoende reserves heeft. Wordt dit echter structureel gedaan, dan zal hij allereerst zijn oudste (onderste) blad laten vallen om waterverbruik te verminderen. Vervolgens zullen de overige bladeren geel of bruin worden en afvallen. Omdat hij zijn volledige waterreservoir (de dikke stam) aan het verbruiken is, zal deze krimpen. Doordat de Beaucarnea al zijn water nodig heeft om te overleven zal hij minder snel groeien en minder nieuw blad aanmaken. Wanneer hij in slechte conditie is, zal hij ook gevoeliger worden voor ongedierte. Wanneer je de Beaucarnea weer water geeft, zal hij zich herstellen. Probeer langdurige droogte wel te voorkomen, want eenmaal verkleurd blad zal nooit meer mooi groen worden. 

Twijfel je bij een Beaucarnea of je te veel of te weinig water geeft? Ga er dan maar vanuit dat je te veel geeft.

Minder vaak water geven

Minder vaak water geven of gewoon meer gemak? Volg deze twee tips voor een zorgeloze Beaucarnea:

  • Kies een grotere plantenbak. In een grotere plantenbak kan meer substraat, waardoor er meer water kan worden opgeslagen. Dit vergroot de waterbuffer, zodat je minder vaak water hoeft te geven. Per watergift geef je dan meer water. Een grotere plantenbak helpt de Beaucarnea om langere tijd zonder watergift te overleven, wat het onderhoud vergemakkelijkt.
  • Gebruik een watermeter en vulkanisch substraat (professionele methode). Vul de pot met vulkanisch substraat, dat uitstekende drainage en zuurstoftoevoer biedt. In combinatie met een watermeter kun je de waterstand precies volgen en het watergeven efficiënter beheren. Dit systeem maakt het mogelijk om een klein laagje water onderin de pot te laten staan, wat de waterbuffer vergroot en ervoor zorgt dat je minder vaak hoeft te water geven.

Ha-ll-o Beplanting beschikt over de expertise om een uniek watersysteem toe te passen waarmee je jouw Beaucarnea slechts 4 keer per jaar water hoeft te geven. Dit is ideaal voor op kantoor en andere zakelijke toepassingen. Er is een beperkt assortiment plantenbakken geschikt voor dit systeem en wij helpen je graag bij het samenstellen van een prachtige selectie voor jouw kantoor.

Zonlicht

Een echte zonliefhebber

De Beaucarnea is van nature goed aangepast aan groei in gebieden met een hoge lichtintensiteit. De bladeren zijn bestand tegen sterke uv-straling.

Hoewel de meeste mensen hun Beaucarnea binnenshuis houden, krijgen we soms de vraag waarom zelfs een Beaucarnea buiten bladschade kan oplopen. Dit gebeurt wanneer de plant direct in de Nederlandse zon wordt geplaatst. De reden hiervoor is dat de Beaucarnea in Nederland meestal als stam wordt geïmporteerd. Het blad dat je bij aankoop ziet, is in een Nederlandse kas gegroeid. Zelfs in het minder intense zonlicht van Nederland, dat veel zwakker is dan in Mexico, wordt de Beaucarnea vaak beschermd met schaduwdoeken. Dit diffuse licht helpt om bladeren diep van kleur te laten worden, zonder vlekken.

Bladeren die in Nederland zijn gegroeid, zijn daardoor goed bestand tegen de relatief donkere omstandigheden binnenshuis. Ze kunnen bijvoorbeeld prima voor een raam op het zuiden staan. Zet je de Beaucarnea echter in de zomer direct buiten in de volle zon, dan is de kans groot dat de bladeren verbranden.

Hoeveel lux?

Wij denken dat het stellen van deze vraag niet helemaal de juiste aanpak is. Lichtmetingen zijn namelijk momentopnames en geven geen compleet beeld van de lichtomstandigheden op een specifieke plek. Stel je voor: je meet op een zonnige zomermiddag 1700 lux op de plek waar je je Beaucarnea wilt neerzetten. Dat lijkt ideaal, maar op een donkere winterochtend kan diezelfde plek slechts 100 lux halen, wat veel te weinig is voor deze plant.

Een luxmeting met je smartphone kan echter wél een handig hulpmiddel zijn om de lichtintensiteit op verschillende plekken te vergelijken. Meet bijvoorbeeld eens in verschillende kamers en op diverse tijdstippen van de dag. Je zult zien hoe sterk de luxwaardes kunnen variëren, zelfs als je de kantoorplant maar een klein stukje verplaatst.

Te veel licht

In een binnenruimte in Nederland heeft een Beaucarnea meestal geen last van te veel licht. Alleen als je de kantoorplant in de zomer koopt en direct voor een raam op het zuiden zet, kan hij moeite hebben om aan de felle zon te wennen. Zet je nieuwe Beaucarnea daarom eerst op minimaal 2 meter afstand van een raam op het zuiden. Zo geef je hem de tijd om rustig aan het licht te wennen.

Verbrandt het blad toch? Verwijder de beschadigde bladeren gerust. Door de hoge lichtintensiteit zal de plant snel nieuw blad aanmaken dat beter bestand is tegen het sterke zonlicht.

Te weinig licht

Oorzaak
Een Beaucarnea krijgt te weinig licht als hij meer dan 3 meter van een raam staat. Heeft het raam een bovengemiddelde hoogte? Dan kun je de afstand berekenen door 1,5 keer de hoogte van het raam aan te houden. Bij een raam van 4 meter hoog is een maximale afstand van 6 meter bijvoorbeeld een goede richtlijn. Zo zorg je ervoor dat je Beaucarnea voldoende licht krijgt om gezond te blijven.

De lichtintensiteit kan ook afnemen in de volgende gevallen:

  • Een raam op het noorden biedt minder zonlicht dan een raam op het zuiden.
  • Het raam is kleiner dan gemiddeld.
  • De plant staat niet voor, maar naast een raam.
  • Er zijn gordijnen of luxaflex. Zelfs als de luxaflex omlaag is, maar opengedraaid, kan dit al 50% van het licht blokkeren.
  • Er is een balkon van de bovenburen.
  • Er zijn bomen of andere obstakels die het licht blokkeren.
  • Een uv-filter op het glas.

Gevolgen
Een Beaucarnea die te weinig licht krijgt, kan last krijgen van:

  • Vertraagde groei: Als de Beaucarnea geen nieuwe bladeren aanmaakt van maart tot juli, duidt dit op vertraagde groei. 
  • Verlies van kleur: De bladeren kunnen geel of bruin. Dit komt omdat de plant te weinig chlorofyl aanmaakt, wat nodig is voor fotosynthese.   
  • Minder water verbruik: hierdoor wordt de kans op wortelrot groter. Ook zal de stam minder goed gaan functioneren als waterreservoir. 

Wanneer je tijdig actie onderneemt bij een van deze symptomen, is er meestal niets aan de hand. Maar als de plant te lang, te weinig licht krijgt, kan dit leiden tot een ongezonde plant die langzaam afsterft.

Laat je adviseren

Weet jij niet welke standplaats geschikt is voor jouw Beaucarnea? Wij helpen graag met het maken van de juiste keuzes. Wanneer je ons foto's stuurt van de locatie, kijken we graag met je mee. Ook geeft een plattegrond ons een goede blik op de mogelijkheden. (advies)

Onderhoud

Per kwartaal even wat extra aandacht
De Beaucarnea is een onderhoudsarme plant. Zolang hij voldoende licht krijgt en je niet te veel water geeft, blijft hij gezond en tevreden. Deze kantoorplant vraagt weinig aandacht, maar eens per kwartaal is het slim om hem wat extra liefde te geven. Zo blijft hij stralen en kan hij lang meegaan.
Lelijke bladeren

Verkleurde bladeren bij een Beaucarnea komen meestal voor aan de onderkant van de plant. Dit is volkomen normaal, omdat nieuw blad bovenaan de stam groeit en de oudere bladeren op natuurlijke wijze verwelken. De stam kan maar een beperkt aantal bladeren van water en voedingsstoffen voorzien. Zodra er nieuwe bladeren groeien, worden de oudere afgestoten.

Oude bladeren kun je eenvoudig verwijderen door de bladstengel dicht bij de stam vast te pakken en naar beneden te trekken. Zit het blad nog te stevig vast? Knip het dan voorzichtig af. Zo blijft je Beaucarnea er fris en gezond uitzien.

  • Gele bladeren kunnen ook het gevolg zijn van te veel of te weinig water.

 

Ziektes en ongedierte

Ongedierte kan soms lastig te herkennen zijn, daarom is het verstandig je Beaucarnea elk seizoen grondig te inspecteren. In de zomer, bij hogere temperaturen, kan ongedierte zich sneller vermenigvuldigen. Controleer vooral onder de bladeren, waar ze zich vaak schuilhouden. Zie je iets verdachts? Maak een foto en stuur deze naar ons voor advies over de bestrijding.

Beperkt de plaag zich tot een specifiek deel van de plant? Verwijder dit dan direct. Vaak duurt het een paar dagen voordat je met een behandeling kunt beginnen, en in die tijd kan de plaag zich verspreiden. Het verwijderen van aangetaste delen geeft direct resultaat.

Wees gerust: ongedierte betekent niet per se dat je plant ongezond is. Soms heeft een insect gewoon je plant weten te vinden. Controleer nieuwe planten altijd goed voordat je ze bij andere planten plaatst om besmetting te voorkomen. Houd ook rekening met tocht, want dit kan ongedierte meebrengen. Een beetje extra aandacht kan veel ellende besparen.

Heb je plotseling veel vliegjes rondom je Beaucarnea? Dit zijn waarschijnlijk rouwvliegjes, die gek zijn op vochtige grond. Hier zijn twee effectieve methodes om deze te bestrijden:

  1. Leg 3 cm speelzand op de aarde; dit voorkomt dat de vliegjes erdoorheen kunnen kruipen, waardoor de plaag verdwijnt.
  2. Laat de kluit een maand goed droog.

 

Voeding

Hoewel een Beaucarnea niet veel voeding nodig heeft, kan het tijdens het groeiseizoen geen kwaad om hem een beetje extra te geven. Er zijn diverse voedingsproducten geschikt voor deze plant. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking om ervoor te zorgen dat je plant veilig en gezond blijft.

Let wel op: overvoeding kan schadelijk zijn. Een beetje voeding is goed, maar teveel kan de wortels beschadigen en de gezondheid van je Beaucarnea aantasten. Houd het dus bescheiden en geef hem precies wat hij nodig heeft.

 

Snoeien

Wordt je Beaucarnea te groot? Geen zorgen, deze plant kun je eenvoudig snoeien! Het voorjaar is de ideale periode hiervoor. De plant heeft dan meer energie om te herstellen, en je hoeft minder lang tegen een kale plek aan te kijken.

Hoe pak je het aan? Kies eerst de tak die je wilt verwijderen. Snijd of zaag deze af net boven een knoop – het verdikte deel van de stam. Zo blijft de plant gezond en behoudt hij zijn mooie vorm.

 

Onderhoud uitbesteden
Heb je meer dan tien planten op kantoor en kost het onderhoud te veel tijd? Of wil je graag extra expertise inschakelen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met seizoensonderhoud of het volledige onderhoud, inclusief water geven.

Verpotten

Een Beaucarnea met de juiste pot verzorg je nog makkelijker
Een Beaucarnea met de juiste pot verzorg je nog makkelijker De verzorging van een Beaucarnea wordt nog makkelijker wanneer de plant op de juiste manier is verpot, omdat dit zorgt voor een betere waterhuishouding. Dit is vooral belangrijk wanneer de plant in een kantooromgeving wordt gebruikt, waar er vaak minder tijd en aandacht aan de verzorging van de planten kan worden besteed. Een goed verpotte Beaucarnea heeft meer kans om gezond te blijven, omdat de wortels voldoende ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen en de waterafvoer optimaal is, waardoor de kans op overbewatering of uitdroging verkleind wordt. De service van Ha-ll-o Beplanting biedt ook de mogelijkheid om jouw kantoorplanten te verpotten.
Plantenbak drainage & afmetingen

Je hebt de keuze uit twee soorten plantenbakken: met of zonder drainage.

  • Een drainagepot heeft een gat in de onderkant van de plantenbak, waardoor het overschot aan water kan weglopen. Dit voorkomt dat de kantoorplant te veel water krijgt. Zorg ervoor dat je de kantoorplant wekelijks water geeft, waarbij het overtollige water kan wegstromen door het drainagegat. Zorg er natuurlijk wel voor dat het overtollig water afgevoerd wordt in de gootsteen of wordt opgevangen met een schotel.

  • Een waterdichte pot is ideaal voor kantoren, omdat deze voorkomt dat er overtollig water op de vloer of kantoormeubilair  terechtkomt. Hou er wel rekening mee dat je een watermeter nodig hebt om te zien hoeveel water je mag geven. 

Afmetingen sierpot:
Wij adviseren een sierpot met een diameter van 25% van de hoogte van de Beaucarnea. Voor een Beaucarnea van 150 cm hoog heb je dus een plantenbak van minimaal 35 cm nodig. De voordelen hiervan zijn:

  • Een mooie plant-bak verhouding
  • Voldoende ruimte voor substraat, dat het water voor ongeveer een maand kan opslaan.

Waarom is de standaard kweekpot te klein?
Beaucarnea’s worden in kleinere kweekpotten gekweekt om ruimte te besparen tijdens de opkweek en transport. In de kweekkas is dit effectief omdat de luchtvochtigheid hoger is en er regelmatig water wordt gegeven. Voor gebruik op kantoor zijn deze kweekpotten te klein. Een nieuwe plantenbak moet daarom een grotere maat hebben. Hoe groter de plantenbak, hoe meer substraat erin past en hoe meer water er kan worden opgeslagen. Dit betekent dat je minder vaak water hoeft te geven en de plant meer ruimte heeft voor groei en ontwikkeling. 

Substraat

Er zijn verschillende soorten substraten die je kunt gebruiken om een Beaucarnea te verpotten, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Potgrond is een voordelige en overal verkrijgbare optie. Het is een ideaal substraat voor het laten wortelen van de Beaucarnea. .

Vulkanisch gesteente zoals bims, is een grof substraat dat zorgt voor een betere doorluchting van de bodem, waardoor de kans op wortelrot kleiner wordt. Dit hoog poreuze gesteente neemt veel water op en geeft het geleidelijk af aan de plant.

Wanneer je dit substraat gebruikt, blijft de wortelkluit intact in de aarde waarin de Beaucarnea is gegroeid. De laag onder en rondom de wortels zorgt ervoor dat ze voldoende zuurstof en water kunnen opnemen. 

De grove structuur maakt het tevens mogelijk om gebruik te maken van een watermeter.

Hydrokorrels worden alleen gebruikt voor hydrocultuurplanten, die speciaal zijn gekweekt in hydrokorrels zonder aarde. Hierdoor is de kans op ongedierte in de bodem kleiner.

 

Professioneel verpotten

Bestel je bij Ha-ll-o Beplanting, dan kun je kiezen voor onze professionele verpotservice. In dat geval volgen wij de volgende stappen:

  1. Wij maken de plantenbak waterdicht (wanneer dit nog niet het geval is)..
  2. Wij controleren of de plantenbak groot genoeg is, zodat de Beaucarnea ongeveer een maand over het waterverbruik doet.
  3. Een watermeter wordt op de hoogte van de plantenbak afgeknipt, zodat hij minimaal uitsteekt. De watermeter maakt het mogelijk om het maximale waterniveau te controleren.
  4. We vullen de bodem met een laag vulkanisch gesteente zoals bims.
  5. Hierop plaatsen we de plant zonder kweekpot, op de juiste hoogte, zodat de wortelkluit net onder de rand van de sierpot uitkomt.
  6. De plantenbak wordt vervolgens afgevuld met bims. Dit substraat ziet er het mooist uit en reguleert het water het beste.
  7. Vervolgens geven wij samen met de klant de Beaucarnea water, zodat we de werking van de watermeter kunnen uitleggen.

 

Faq

Ha-ll-o Beplanting geeft antwoord
Elke collega van Ha-ll-o Beplanting heeft meer dan 10 jaar ervaring met planten voor kantoor. Onze informatie is hierdoor vooral uit ervaring opgebouwd.
Is de Beaucarnea een kantoorplant?

Jazeker, de Beaucarnea is de meest geschikte kantoorplant als je een zeer lichte locatie hebt en je zoekt een grote plant die weinig water nodig heeft. 

Toch staat hij niet in onze top 10. En dat is puur een kwestie van smaak, de planten in de top 10 vinden wij namelijk simpelweg mooier. 

De Beaucarnea heeft meerdere voordelen:

  • Een lange levensduur.
  • Eenvoudig lang mooi te houden.
  • Kan veel licht verdragen.
  • Heeft weinig water nodig.

 

Is een Beaucarnea giftig voor huisdieren?

Nee, de Beaucarnea is niet giftig, dus je kunt hem gerust neerzetten zonder je zorgen te maken over mensen of huisdieren. Het is echter belangrijk om te weten dat, hoewel de plant niet giftig is, dit niet betekent dat hij geschikt is voor consumptie.

Kan je een Yucca stekken?

Nee, de Beaucarnea heeft een specifieke groeistructuur die het stekken erg moeilijk maakt. Veel kamerplanten vormen zijscheuten die je opnieuw kunt stekken, maar de Beaucarnea heeft dit niet.  De enige manier om een Beaucarnea te vermeerderen is door middel van zaad, dit is een proces dat veel tijd in beslag neemt en in een optimaal leefklimaat dient te gebeuren.

 

Hoe voorkom je een lang uitgerekte of slungelige Yucca?

Hoe voorkom je een lang uitgerekte of slungelige Beaucarnea?

In het Engels noemen ze het vaak een 'leggy Beaucarnea’. Dit omdat hij hoog op zijn poten staat? Hiermee bedoelen we een plant die een lange stengel/stam heeft zonder bladeren aan de onderkant.

Het is niet volledig te voorkomen dat de plant op den duur het onderste blad afstoot. Dit gebeurt omdat de Beaucarnea slechts een beperkte hoeveelheid vocht kan verdelen over een bepaald aantal bladeren. Het oudste blad wordt afgestoten wanneer er nieuw blad groeit. Alleen bij een hogere luchtvochtigheid, die vaak moeilijk te bereiken is op kantoor of in de woonkamer, kan de plant in staat zijn om al zijn bladeren van voldoende vocht te voorzien.

Als je wilt voorkomen dat jouw Beaucarnea een 'leggy Beaucarnea’ wordt moet je zorgen voor het volgende: 

  • Voldoende licht: Plaats de Beaucarnea op een plek met voldoende indirect zonlicht.
  • Regelmatig draaien: Draai de Beaucarnea regelmatig, zodat alle zijden evenveel licht krijgen.
  • Voeding: Geef de Beaucarnea in het voorjaar en zomer regelmatig voeding.
  • Verpotten: Verpot de Beaucarnea om de zoveel jaar in een grotere plantenbak
  • Snoeien: Als de Beaucarnea 'leggy' wordt, kan je de top eraf snoeeien om nieuwe vertakkingen te stimuleren.

 

Bloeit een Beaucarnea?

Ja, een Beaucarnea kan bloeien, maar dit gebeurt niet vaak in een kantooromgeving. In zijn natuurlijke omgeving kan hij lange, witte bloemtrossen produceren. De bloei gebeurt meestal bij een oudere plant, die ruim voldoende licht krijgt. Een gemiddelde woonkamer of kantooromgeving is hiervoor niet licht genoeg. Verder heeft hij een periode van droogte gevolgd door een periode van regen nodig om tot bloei te komen.




Helder advies
Helder advies
  • De juiste kantoorplant voor een specifieke lichtbehoefte
  • Een offerte met afbeeldingen, ingedeeld per kamer, binnen 24 uur
  • Whatsapp een foto van je kamerplant en vraag ons verzorgingstips
Lokale levering
Lokale levering
  • Eigen transport met plantenexperts achter het stuur
  • Geleverd op de locatie in huis/kantoor waar jij dat wilt
  • Op een moment die jij wenst, afspraak is afspraak
Ontzorgt
Ontzorgt
  • Verpotservice, laat ons het compleet maken
  • Blijf gefocust op je werk, wij zorgen voor het onderhoud van je kantoorplanten.
  • Gespecialiseerd in lage onderhoud frequenties